Owszem, w K jest sporo błędów, ale mimo wszystko mniej, niż w taki choćby aqq czy tlenie,
Co prawda, Tlenu nie używałem już dość długo (póki używałem, denerwowały mnie właśnie błędy – dlatego za namową przeszedłem na K), ale AQQ całkiem niedawno i nie potwierdzam Twojej opinii. Na forum AQQ jest co prawda dość pokaźna
lista bugów do poprawienia, ale żaden z nich nie wpływa jakoś znacząco na komfort pracy z komunikatorem.
W ogólnym rozrachunku, przynajmniej u mnie AQQ działało stabilniej, a znalezione błędy nie były tak irytujące (Konnekta wywaliłem, jak zorientowałem się, ze błędnie pokazuje status kontaktów. Raz, ze nie zadowala mnie rozwiązanie „uszczupl listę kontaktów”, a dwa, wtedy na mojej liście było nie więcej jak 50 kontaktów.).
Jedyne co miałem do zarzucenia AQQ, to znacznie wolniejsza praca, i pożeranie większej ilości zasobów systemowych od Konnekta (o Jabberze nie wspominam bo to nie błąd, tylko brak funkcji).
MokrySedeS
1.06.2007 - 12:54
QUOTE(dejko @ 1.06.2007 - 12:00)
Konnekta wywaliłem, jak zorientowałem się, ze błędnie pokazuje status kontaktów.
Możesz dokładniej opisać o co chodzi? Troche mnie tym zmartwiłeś...
Gregor^
1.06.2007 - 13:11
QUOTE(zhvir @ 1.06.2007 - 10:38)
odpowiedź brzmi: w roku 2007
1 lub 2 zmiany w rdzeniu (core) - jedna związana z vistą druga z kjabberem + vista... nawet była zmiana numeru wersji samego K :>
Nawet zmieniała się cyferka określająca wersję K? buahahah to rzeczywiście, gratuluje
nie zmienia to faktu że nic się nie dzieje poza rosnącymi wynikami samego komunikatora w megapanelu... hmm...
Zwłaszcza, że te wyniki nie są wiarygodne, gdy program nie ma audytu SC. To zwyczajnie dane szacunkowe, więc ja bym się nie cieszył.. No ale kiedy nie ma się z czego, to może i jest to jakiś powód...
QUOTE(MokrySedeS @ 1.06.2007 - 13:54)
Możesz dokładniej opisać o co chodzi? Troche mnie tym zmartwiłeś...
Konnekt nie przekazuje w 100% poprawnie opisów, ani statusów w gg.
nie zmienia to faktu że nic się nie dzieje poza rosnącymi wynikami samego komunikatora w megapanelu... hmm...
Jak dla mnie nie ma się tu z czego cieszyć, ilośc != jakość, a te osoby to głównie noobstwo (co widać po tym co się na forum dzieje) nie przyczyniające się w żaden sposób do rozwoju komunikatora...
Noobstwo? za kogo ty sie uwarzasz że by tak pisać
Sorry, ale bądź co bądź, @Mucha jako jeden z nielicznych może coś takiego pisać
. To dzięki niemu czasem spotykają nas niespodzianki w Konnekcie w postaci nowych wtyczek.
PS. Ja aktualnie uczę się C++ - nie zawsze jest chęć i czas, dlatego trochę to się ciągnie. Nie potrafię jeszcze napisać jakiegoś sensownego programu - dopiero stawiam pierwsze kroki
.
PS2. Ten brak @Hao wśród nas jest rzeczywiście niepokojący...
Edit: @MSQ - w pewnym sensie masz rację... źle się wyraziłem - miałem na myśli, że @Mucha się już czymś zasłużył dla K...
Sorry, ale bądź co bądź, @Mucha jako jeden z nielicznych może coś takiego pisać wink.gif. To dzięki niemu czasem spotykają nas niespodzianki w Konnekcie w postaci nowych wtyczek.
To, że pisze wtyczki i coś tworzy dla Konnekta, to nie oznacza, że może wyzywać innych od noobów (najlepiej niech zapozna się z definicją tego słowa...)
MSQ, nie bierz tego do siebie. On miał na myśli tych, którzy wchodzą na forum zadając przeważnie jedno pytanie, na które odpowiedź znaleźliby w przeciągu minuty, ale nie - wolą zawracać głowy nam na forum, swoimi problemami w stylu: "Jak wyłączyć wtyczkę? Kliknąć na wtyczki i odznaczyć?" Itd.
Noob - słowo pochodzące od angielskiego słowa "nob" (łeb), oznaczające osobę natrętną i bezmyślną. Często jest mylone ze słowem newbie, oznaczającym po prostu osobę początkującą i niedoświadczoną. W grach komputerowych noob to gracz natrętny, słaby, doprowadzający drużynę celowo do przegranej lub w jakikolwiek inny sposób przeszkadzający normalnym graczom.
tak więc określenie jak najbardziej trafne
btw. gdyby konnekt był produktem komercyjnym to oni wszyscy określani byliby słowem target vide forum aqq
@gregor: wytłumacz nam na czym polega audyt site-centric w odniesieniu do komunikatorów
Gregor^
1.06.2007 - 20:31
@zhvir: prosze Ciebie bardzo - komunikatory z audytem SC maja wbudowany malenki kodzik (ponoc pare linijek), ktory wysyla do Megapanelu dane nt. czasu uruchomienia komunikatora oraz samego faktu jego uruchomienia.
Bez tego kodu (audytu SC) dane sa tylko wynikiem ankiet, ktore kazdy z nas moze spotkac buszujac po sieci, a wiec sa to dane daleko niewiarygodne, oparte na statystykach (wynik z takiej ankiety jest jeszcze jakos opracowywany przez firme, szczegolow nie znam).
QUOTE(Gregor^ @ 1.06.2007 - 21:31)
Bez tego kodu (audytu SC) dane sa tylko wynikiem ankiet, ktore kazdy z nas moze spotkac buszujac po sieci, a wiec sa to dane daleko niewiarygodne, oparte na statystykach (wynik z takiej ankiety jest jeszcze jakos opracowywany przez firme, szczegolow nie znam).
rzeczywiście szczegółów nie znasz a się mądrzysz, pewnie też nie wiesz o takim programie netPanel, który każdy może sobie zainstalować w systemie, a który robi to samo co te niewinne parę linijek kodu wewnątrz komunikatora... te parę linijek kodu to tzw spyware o ile dobrze rozumiem?
Gregor^
1.06.2007 - 21:16
Oj, nie chce wdawać się z Tobą w dziecinne pyskówki.
Jeśli tego nie wiesz, to tłumaczę Ci, ze program o którym wspominasz jest instalowany na komputerze po wypełnieniu ankiety, o której pisałem. I dalej - instalowanie programu wiąże się z udziałem w badaniu popularności nie tylko komunikatorów, ale również każdej innej aktywności monitorowanej przez Megapanel. Ty jak rozumiem znasz się na badaniach statystycznych, opracowywaniu danych i próbach reprezentatywnych. W takim razie może nam to wytłumaczysz? A jeśli nie... no cóż "wiem i nie powiem" słyszałem ostatni raz jakieś 14 lat temu, w przedszkolu
A czy to spyware? Nie - nie ma tutaj informacji o Twoim sprzęcie, komputerze etc. Jest tylko fakt - uruchomiłem komunikator, wyłączyłem komunikator, używałem go x czasu. Ale idąc Twoim tokiem myślenia - tak, tylko spyware (czyli GG, Tlen, AQQ, Spik, a nawet Stefan) ma wiarygodny wynik w tym notowaniu. Inne komunikatory (Skype, MSN, Konnekt, etc.) - nie.
Chciałem jeszcze nadmienić jedną sprawę - z polskich komunikatorów biorących udział w badaniu tylko Konnekt nie ma audytu SC. Zapytam więc - czy to przez to, że K w ogóle się nie rozwija i nie miałby kto nawet dodać kodu odpowiedzialnego za SC do programu, czy też może jesteście jedynym polskim komunikatorem z zestawienia, który nie jest jednocześnie aplikacją spyware (
)?
Masz racje Gregor, nie wdawaj się w rozmowy z takimi odzywkami. Na takim poziomie to faktycznie szukaj kolegów we wspomnianym przedszkolu. Pozdro... I nie odpowiadaj, bo właśnie szukam opcji ignorowania wyświetlania Twoich arcy dziecinnych wypocin.
Skąd się kurde tacy ludzie biorą no!? Jedyne co potrafi to głupio się śmiać z własnych niby żartów. Żałosne. Zaraz nazwie mnie zapewne dzieciakiem albo smarkaczem :>, cóż, widać się nasłuchał takich komentarzy i teraz powtarza. Przykro.
@down down: poziom wypowiedzi musiałem zniżyć do Twojego poziomu Gregor, żebyś w ogóle zrozumiał, co do Ciebie piszę.
K nie ma audytu sc ponieważ za taki audyt się płaci a jak wszystkim wiadomo K nie jest produktem komercyjnym i nikt nie będzie wydawał pieniędzy na takie badania skoro metody statystyczne z zadaną dokładnością potrafią przybliżyć prawdziwy wynik... zresztą gdyby wyniki nie były wiarygodne (czyt. badanie przeprowadzone zgodne z wszelkimi zasadami statystyki) firma przeprowadzająca takie badanie w ogóle by takich wyników nie podała do publicznej wiadomości
Gregor^
2.06.2007 - 09:04
@saCOOL - gratuluje, takie argumenty przedstawiłeś, że prawie pomyślałem, że masz rację. Prawie, jak wiemy, robi jednak dużą różnicę... (ale poziomu wypowiedzi gratuluje
).
@zhvir - nie twierdzę, że wynik jest całkowicie niewiarygodny, jednak rezultat przedstawiony zgodnie z wszystkimi zasadami statystki jest zawsze obarczony błędem statystycznym w okolicach 5%. Tak więc to, że Wam "rośnie" w Megapanelu nie jest sprawą całkowicie pewną. Zresztą ostatnie wybory są doskonałym przykładem na to, że nie można zawierzać statystyce... niestety..
@down: Tobie z kolei gratuluje umiejętności czytania ze zrozumieniem.
saCOOL wyjaśnił dokładniej o co mi chodziło, to nie był atak na kogoś konkretnego...
stranded
3.06.2007 - 10:07
a ktoś rozważa chociaż mój pomysł z płaceniem za konnekta?
m4rciniak
6.06.2007 - 23:13
Nie czytałem wszystkich postów w temacie, ale przeczytałem kilkanaście pierwszych. Fakt, Konnekt jest w tej chwili najlepszym komunikatorem i (podobnie jak Wy) nie widzę żadnej sensownej alternatywy. Jednak pisanie o tym, że jest dobrze i nie trzeba nic już mieszać, jest po prostu głupie. Konnekt stoi w miejscu, od dawna nic się nie dzieje, a przecież zawsze można coś poprawić, udoskonalić.
Pierwsza głupota, na poprawienie której czekam od momentu pierwszej instalacji komunikatora - opisy pod nazwą kontaktu, które są, ale fajnie by było, gdyby pod kontaktami bez opisu nie było pustej linijki. Taki przykład na szybko.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że coś się wreszcie ruszy, bo inne komunikatory "nie śpią" - a pisanie "I co z tego?", że "nikt nikogo nie zmusza" etc. jest ... Dajcie spokój
Pozdrawiam
No i znowu
Fakt, Konnekt jest w tej chwili najlepszym komunikatorem
Jest najlepszy... bo co?! Wcale nie jest najlepszy i mógłbym Ci to w 5 minut udowodnić, wkskazując błedy i niedorobki Konnekta na tle alternatywnych aplikacji. Ba... mógłbym to samo zrobić z każdym innym komunikatorem. Dlaczego to piszę? Bo nie istnieje coś takiego jak "najlepszy komunikator"... co najwyżej, określenie "najlepszy komunikator dla mnie" byloby poprawne.
nie widzę żadnej sensownej alternatywy.
Nie?? Nowy Tlen (ten co teraz jest w beta), AQQ i w przyszłosci AQQ2. A jeśli ktoś nie lubi komerchy, to choćby Pidgin lub Miranda. To nie jest sensowna alternatywa?
W sumie przeczysz sam sobie. Jednocześnie piszesz, że Konnekt jest najlepszy i bezkonkurencyjny oraz, ze ma wiele niedoróbek i rażących błędów, na których poprawę czeka sie wieczność. Moim zdaniem - jedno wyklucza drugie. Albo coś jest najlepsze (czyli funkcje, komponenty itp. w przynajmniej 50% ma lepsze niż u konkurencji, a pozostałe na podobnym poziomie), albo coś ma masę irytujących niepoprawianych błędów (które nie występują w innych IM).
dulek000
7.06.2007 - 08:11
m4rciniak: Twój przykład na szybko jest taki, że nie da się go łatwo poprawić - wymaga sporego nakładu pracy.
m4rciniak
7.06.2007 - 16:12
Ma błędy i niedoróbki, ale mimo wszystko jest lepszy od konkurencji. Tak ciężko to zrozumieć, dejko? Nigdzie nie napisałem, że jest DOSKONAŁY pod każdym względem.
że jest DOSKONAŁY pod każdym względem.
Ja też tego nie napisalem.
ale mimo wszystko jest lepszy od konkurencji.
Lepszy... ale w czym?! I co w ogóle znaczy lepszy... ?! W technice (a informatyka i programowanie to też w pewnym sensie technika) nie ma czegoś takiego jak "lepszy" w sensie ogólnym. Coś może być lepsze pod danym względem, ale nie ogólnie...
Oczywiście, możemy przyjać, że coś jest lepsze ogólnie jeśli:
coś jest najlepsze (czyli funkcje, komponenty itp. w przynajmniej 50% ma lepsze niż u konkurencji, a pozostałe na podobnym poziomie),
Rozumiesz ten cytat?
Doskonałe jest coś co nie ma błedów, i znacząco odstaje na korzyść od konkurencji pod każdym względem a cytat tyczy się produktu "lepszego".
Uważasz, ze Ty masz rację? W takim razie ja mogę powiedzieć, ze IE jest lepszy od konkurencji i zostawia ją daleko w tyle i jak by to debilnie nie zabrzmialo, jest w tym dokładnie tyle samo prawdy ile w Twoim stwierdzeniu dotyczącym Konnekta.
Nie chodzi mi juz o samego Konnekta jako takiego, tylko o, ze tek powiem, "wychowanie internetowe" lub "wychowanie techniczne" (bo o "wykrztalceniu", to nie ma co mowić). Pisząc, ze coś jest ogólnie lepsze od czegoś, wychodzisz tylko na ignoranta... i im prędzej to sobie uświadomisz tym lepiej dla Ciebie.
Poprawna wypowiedź:
"Konnekt jest
moim zdaniem lepszy od konkurencji, w
kryteriach- reklamy
- wtyczkowalność
- prostota obsługi
itp itd."
I w tym momencie możesz ew. polemizować, z innymi, którzy uważają, że to nie prawda.
Złe zdanie:
"Konnekt jest lepszy od konkurencji".
W tym przypadku bez problemu moze Cie ściąć nawet dziecko... wystarczy, ze ktos powie "komunikator IM służy do komunikowania się, wiec np. AQQ zapewnia dużo wygodniejsza i szersza obsługę najpopularniejszych sieci w Polsce niż Konnekt - zatem jest on gorszy"...
A czy w ogóle wyjdą jakieś nowe wersje K? Czy to już koniec rozwijania projektu?
Szkoda że K nie jest Open Source, może wtedy było by lepiej...
To wie chyba tylko @Hao, który po kilkumiesięcznej przerwie znów nas dzisiaj odwiedził
. Wersja 0.7 zapowiedziana jest od dawien dawna, a wyników prac nie widać... Nawet nie wiem czy jest dalej rozwijana.
Open Source... zdanie @Hao na ten temat jest jednoznaczne - K nie będzie OS. Ma to swoje plusy i minusy. Zresztą chyba uzyskanie źródeł wtyczek nie jest zbyt trudne, wystarczy napisać. Ale gdy twórca na forum pojawia się raz na kilka miesięcy to daje to do myślenia... (jak uzyskać źródła, gdy ktoś jest niedostępny przez długi okres czasu?
). Mam nadzieję, że teraz będzie już tylko lepiej
.
QUOTE(Wizard @ 7.06.2007 - 19:40)
To wie chyba tylko @Hao, który po kilkumiesięcznej przerwie znów nas dzisiaj odwiedził ;).
Skojarzyło mi się to z pewnym dowcipem. Puenta:
(...)
- Pamiętasz tato, jak byłem na ziemi? Kręciłem się wtedy wśród rybaków i z nudów założyłem kółko wędkarskie. I wyobraź sobie, oni do dzisiaj działają!
;)
m4rciniak
20.06.2007 - 14:39
dejko, nie podniecaj się tak. Nie znalazłem komunikatora, który by MI bardziej pasował i MOIM zdaniem jest najlepszy. Nie interesuje mnie Twoje zdanie na temat, mi się podoba a co nie.
Poza tym rozmawiamy o tym, że komunikator od dłuższego czasu "stoi w miejscu".
kknp?
PS. Jeśli Twoim zdaniem IE byłby najlepsza przeglądarka, to w sumie mnie to nie obchodziło. Najważniejsze, że ja używam tej, która MI odpowiada i która MOIM zdaniem jest najlepsza, najwygodniejsza, najcostam.
edytowany
dejko, nie podniecaj się tak.
Stary... żeby mnie podniecić potrzeba całkiem czego innego niż rozmowa z osobą która twierdzi, ze "Konnekt is the best".
Poza tym rozmawiamy o tym, że komunikator od dłuższego czasu "stoi w miejscu".
To po co dajesz stwierdzenia w stylu "ten i ten jest najlepszy"? W dodatku odświeżasz OT sprzed 2 tygodni...
Nie interesuje mnie Twoje zdanie na temat,
W takim razie daj sobie spokój z wypowiedziami na forach dyskusyjnych. Takowe forum jest miejscem wymiany poglądów - opinii. Jeśli nie obchodzą Cię czyjeś poglądy, to może lepiej zamiast wypowiadać sie tu,
załuż jakiegoś bloga lub swoje sugestie zapisuj np. na ścianie swojego pokoju (wtedy nikt Ci nie powie, ze nie masz racji).
Najważniejsze, że ja używam tej, która MI odpowiada i która MOIM zdaniem jest najlepsza, najwygodniejsza, najcostam.
No widzisz... ja też. Z tym, ze ja nie marudzę z powodu "zastoju", "braku funkcjonalności", "błedów" itp. a wiesz dlaczego? Bo zmieniłem IM na taki, który nie skłania mnie do takich narzekań, a Twoja postawa przypomina mi typowego usera GG "tak wiem, ze to badziew, ale nie zmieniam bo to przyzwyczjenie..."
W sumie mnie to nie obchodzi jak komunikujesz sie z ludźmi... mogą to być nawet gołebie pocztowe lub posłaniec, ale skoro jesteśmy na forum, to zawsze mogę powiedzieć co o tym myśle.
Jeśli Twoim zdaniem IE byłby najlepsza przeglądarka,
Nie byłaby, bo nigdy nie stosuję wyrażenia "najlepsze" w stosunku do rzeczy, od której każdy oczekuje innej funkcjonalności. Jeśli coś mi sie podoba - chwale, jeśli nie - krytykuję i nieraz korzystam z alternatywy (jeśli nie ma szans na poprawę błedu). Korzystanie z czegoś tylko dlatego, bo część mojego towarzystwa uważa to za najlepsze (choćby było to najgorszym gniotem) uważam za nonsens.
edytowany
Dejko chciałbym zauważyć, jeśli mogę oczywiście, że on nigdzie nie napisał, że Konnekt jest najlepszy(co twierdzisz), tylko, że mu najbardziej pasuje(to o co się wykłócałeś wcześniej). Aczkolwiek też nie uważam za chwalebne odkopywanie starych tematów. Jako dowód:
QUOTE(m4rciniak)
dejko, nie podniecaj się tak. Nie znalazłem komunikatora, który by MI bardziej pasował i MOIM zdaniem jest najlepszy.
Poza tym, jako moderator prosiłbym o nie używanie przekleństw(punkt 13 regulaminu forum) i odnosi się to do wszystkich.
on nigdzie nie napisał, że Konnekt jest najlepszy(co twierdzisz),
No to chyba mój browser wyswietla co innego niż Twój: cytat z postu 71
QUOTE("m4rciniak")
Fakt, Konnekt jest w tej chwili najlepszym komunikatorem
i w kolejnym poście już później
ale mimo wszystko jest lepszy od konkurencji
I wtedy zaczęła sie cała dyskusja... ten ostatni post, to tylko kontynuacja tego co zostało zaczęte 2 tyg temu. Gdyby napisal, że wg. niego, nie miałbym najmniejszych zastrzezeń. Po prostu jakiś mam taki ostry uraz do takiej propagandy.
o nie używanie przekleństw
Ja gdzies użyłem??
Zazwyczaj tego nie robię (na forach dysk.), więc jak coś to sorrki... jak zauważę, to wyedytuję (pierwsza litera i gwiazdki, jest chyba formą dopuszczalną).
Wygwiazdkowanie również jest zabronione, co zresztą jasno pisze w regulaminie
Gregor^
20.06.2007 - 20:53
dejko, gratuluje - tak bardzo strasz się tutaj pokazać, że masz rację, jesteś fajny i w ogóle wspaniały, że prawie nie widać już Twoich kompleksów. Jak jeszcze zdanie po zdaniu zanalizujesz mój post, to już całkiem, wszyscy będą wiedzieć, że jesteś boski, dojrzały i w ogóle znasz się na wszystkim najlepiej ze śmiertelnych. A kompleksów nie widać, serio!! Tak trzymaj!
edytowany
LOL Gregor... mistrzu... gdziesz mi tam do ciebie. LOL (ciekawe dlaczego wsród Trolli to gadanie cały czas o kompleksach jest takie popularne).
Nie będe się produkował (bo i tak to wszystko poleci do kosza) i pisał, żebyś wyrazil jakąś konstruktywną krytykę lub uwagi. Znając Twoje wypowiedzi z innych for o podobnej tematyce (Tlen, AQQ), slowo "konstruktywne" jest Ci zupelnie
opce (w przeciwienstwie do Trollingu).
Nie ma co dublować opini, więc tylko zacytuję:
QUOTE("saCOOL")
Masz racje Gregor, nie wdawaj się w rozmowy z takimi odzywkami. Na takim poziomie to faktycznie szukaj kolegów we wspomnianym przedszkolu.
Sorry ale ponosi mnie jak na każdym forum muszę się użerać z tym trollem.
Gregor^
21.06.2007 - 10:35
No, teraz to mnie pojechałeś. Jesteś idolem moim i całych mas, jak sądzę. Swoją dojrzałością, sprytem, inteligencją, a zwłaszcza tą wrodzoną, bijesz mnie na głowę i to kilkakrotnie. Nie potrafię wytłumaczyć się z takich zarzutów jak trolling, są rzeczowe, uargumentowane, dojrzałe i widać, że bardzo dokładnie przemyślane... Ach... jaki Ty perfekcyjny jesteś...
szczeniak191
21.06.2007 - 13:28
Dzięki Hash. Ciągnać wątek który był na początku chcialbym zobaczyć (jeżeli to jest możliwe) wypowiedz jakiegos twórcy konnekta. Bo poki co to wypowiadali sie sami szarzy uzytkownicy. Byłbym równiez wdzieczny gdyby ktoś napisał mi w PM jak sie skontaktowac z Hao lub z kims z jego druzyny
Wizard
21.06.2007 - 13:59
I właśnie w tym tkwi sęk, nie byłoby tego tematu ani pokrewnych, gdyby ktoś "postawiony wyżej" udzielił konkretnej odpowiedzi... wystarczy jeden post, dzięki któremu dowiemy się czegoś więcej na temat przyszłości K.
brecho
21.06.2007 - 13:59
Przydałoby się w tym wątku połowę usunąć. Wraz z tym moim postem;p A tego jednago postu to raczej sie nie doczekamy. Chyba że będzie brzmiał: "Dobra powiem wam, mam ten projekt gdzies i skończcie gadać"
QUOTE(hao @ 23.01.2007 - 23:36)
Witam,
W związku z ostatnimi wypowiedziami na forum chciałbym coś wyjaśnić…
Po pierwsze, Konnekt wciąż jest przedsięwzięciem niedochodowym, którego istnienie zawdzięczacie
tylko i wyłącznie niezwykle cennemu czasowi osób, które przeznaczyły go na jego tworzenie (i za to im dziękujmy
).
Usługa voip oferowana jest na zasadzie programu partnerskiego. Wy, jako "baza użytkowników", nie zostaliście nikomu "sprzedani". Wtyczka Actio nie powstała na zamówienie, tylko w odpowiedzi na zapotrzebowanie. I nie w miesiąc, tylko znacznie, znacznie dłużej. Do tego jest w pełni naszą własnością, a głównie na jej potrzeby powstała masa nowego kodu (stamina.lib, części nowego sdk).
Per saldo, jeżeli kogoś to interesuje, jesteśmy stratni, czyli dokładamy do utrzymywania K. Tu dziękuję serwisowi
http://funiaste.net za mirror plików (generujemy duuużo ruchu), oraz filmproduction.info za hosting - bez nich byłoby znacznie mniej przyjemnie...
Osoby tworzące projekt robią to w czasie wolnym i nie pobierają za to wynagrodzeń. Nie mają obowiązku zaspokajania aktualizacyjnych potrzeb użytkowników, robią to wedle własnego uznania, oraz chęci do pracy. Proszę, żebyście o tym pamiętali, bo niektórzy chyba się zapomnieli, skutecznie psując atmosferę…
Tyle w kwestiach finansowo-zobowiązaniowych… Co do nowości…
Jak wiadomo podawanie planów i terminów nakręca spiralę oczekiwań. Mamy znaczniej mniej czasu wolnego niż kiedyś… ale… coś się gotuje
I niech wam to na razie wystarczy...
W międzyczasie doceńcie aktywność nowych twórców, u mnie informacja o nowościach pojawia się dosyć często
Pozdrawiam,
QUOTE(MSQ @ 24.01.2007 - 14:30)
O
Jedna odpowiedź i od razu tyle nie jasności zniknęło
W końcu na forum nie będzie już wpisów kiedy/dlaczego tak długo etc.
QUOTE(zhvir @ 24.01.2007 - 16:51)
do czasu
Myślicie, że tym razem będzie inaczej?
szczeniak191
21.06.2007 - 16:32
Suchy, popatrz na date tych postow ktore zacytowales...
saCOOL
21.06.2007 - 16:48
A co ma data do dyskusji? Kiedyś ludzie chcieli odpowiedzi i ją dostali. Zaczęło się wielkie "SUPER", bo "teraz już nie będzie postów na temat przyszłości" (bo wiadomo, że coś się dzieje, więc miało być już spokojnie). zhvir zaś słusznie dopisał, że "do czasu" :>. Nie wystarczy Wam jedno słowo, Wy chcielibyście słyszeć co tydzień, że coś się dzieje, i że nowa wersja dojrzewa z ogromną prędkością. Więc nie ważne kiedy było to napisane, jeśli Hao odpowie dziś, za jakiś czas znowu pojawi się kilka tematów tego typu. Osobiście to się wcale Im nie dziwie, że niczego nie chcą zdradzać; sija napisał kiedyś, że "będziecie wiedzieć tylko to, co musicie". Jeślibyśmy zasłużyli, to byśmy dostali jakieś info, ale nie, wy wciąż domagacie się przyśpieszenia prac, odpowiedzi z góry i bóg wie jeszcze czego. Cierpliwości, 0.7 ma się ukazać - to się ukaże! Gadaniem i tak niczego nie przyśpieszycie, a jedynie Ich denerwujecie.
EDIT @down: jestem saCOOL
szczeniak191
21.06.2007 - 17:07
Sacool, ja nie domagam sie przyspieszenia prac, nie chce jak to napisał hao "by ktos zaspokoił moje potrzeby aktualizacyjne". Chce tylko wiedziec w jakim stadium rozwoju jest 0.7 (o ile jest).
jiobel.
21.06.2007 - 17:52
A po co Ci to wiedzieć? Jeśli nie pasuje Ci to co masz, zmień. Jeśli spełnia oczekiwania – używaj (i w takim razie po co Ci 0.7?).
Mod RzEW
21.06.2007 - 19:19
QUOTE("jiobel.")
A po co Ci to wiedzieć?
Bo to IMO nieładnie najpierw robić komuś nadzieję na super wypasionego Konnekta 0.7, a potem udawać, że się o niczym nie wie i że żadnego projektu nie ma.
Niechby się chociaż hao na forum udzielił trochę, a nie tylko pojawia się i znika - byśmy mieli tę świadomość, że cały czas jest z nami. Nawet krótkie, zdawkowe informacje w stylu "dzisiaj usunąłem dwa średniki z kodu" są lepsze, niż cisza absolutna.
Może nie odczuwa takiej potrzeby. Projekt nie stoi, ale rozwija się dużo wolniej niż kiedyś.
Poza tym powtarzam, K 0.7 nie będzie rewolucją dla szarych użytkowników.
brecho
21.06.2007 - 19:50
Retoryka "nie podoba się - zmień" powala...
QUOTE(Aule @ 21.06.2007 - 20:48)
Poza tym powtarzam, K 0.7 nie będzie rewolucją dla szarych użytkowników.
z tego co mi wiadomo to wszystkie wtyczki pisane w delphi (np. kduoview) staną się nieprzydatne w K0.7 więc jak można mówić że nie będzie to rewolucja dla zwykłego usera? jak można najpierw zachęcać ludzi do tworzenia wtyczek dla k wypuszczając sdk dla delphi a później całkowicie pominąć ten język programowania przy tworzeniu nowego k 0.7 !? (jeśli się mylę proszę mnie uświadomić)
szczeniak191
22.06.2007 - 05:44
jiobel. - kolejny raz powtarzam: JA CHCE TYLKO WIEDZIEĆ CO SIE DZIEJE Z TA 0.7!!!!! Zreszta pewnie nie jestem sam. Pozatym nie wiem co masz na mysli ze 0.7 nie będzie rewolucją dla zwykłego uzytkownika. Wydaje mi się, że jezeli zmieni się jezyk programowania to otwierają się nowe możliwosci co do pisania wtyczek. A jezeli zwiekszaja sie mozliwosci pisania wtyczek, tzn ze konnekt stanie się bardziej funkcjonalny, chodź zapewne pojawi się kilka wodotrysków. Jak napisał wyzej zhvir, jeśli się myle prosze mnie uświadomić)
Nie będzie rewolucją na którą się nastawiacie, bo samo udostępnienie większych możliwości nie spowoduje, że z dnia na dzień wszystko się zmieni. Po jakimś czasie możliwe, że powstaną nowe wtyczki, których stworzenie nie byłoby wcześniej możliwe, a kilka irytujących błędów zostanie naprawionych. Jednak błędy wtyczek, nawet takich jak kJabber, czy DwuTlenek, nie zostaną naprawione dzięki k0.7.
Źródła DwuTlenka są otwarte, więc każdy umiejący programować mógłby je naprawić i moglibyście cieszyć sie z dobrze działającej sieci Tlena. Na to nie potrzeba k0.7 tylko nowych programistów, bo jest ich po prostu za mało. Możliwe, że k0.7 mogłoby ich przyciągnąć, jednak nie liczyłbym na to, potrzebna byłaby jeszcze reklama.
Bandit
22.06.2007 - 10:31
otworzy nowe drogi czy nie, jesli nowy dev zobaczy, że tyle ludzi czekało tyle miesiecy, a juz bardziej lat... to cos musi w tym być, zachęcajcie swoich kolegów (devów) do powrotu do projektu... myśle, że to rowniez zrobilo by dobrze i hao widzący jeszcze wiecej devow przyspieszyl by swoje prace nad 0.7
Pozdrawiam
saCOOL
22.06.2007 - 10:40
zhvir ma racje, zaprzestanie wsparcia delphi, na pewno nie przysporzy nowych programistów. Poleci kAQQ, kDuo i wiele innych wtyczek, które trzymają mnie przy K.
Poleci kAQQ
To akurat żadna strata, bo AQQ przechodzi na Jabbera
Już raczej żaden nowy pisarz wtyczek nie przyleci tutaj, w końcu K od lat stoi w miejscu. W cuda nie wierzę (choć po styczniowej wypowiedzi hao ponownie nabrałem nadziei...), k0.7 nie ukaże się. hao coraz rzadziej odwiedza forum - to już naprawdę obrazuje stan tego projektu
Nie wiem kto jest na tym forum moderatorem, ale strasznie kiepsko wypełnia swoje obowiązki. Nadal temat jest zaśmiecony przez niepotrzebne posty
jiobel.
22.06.2007 - 16:13
Temat jest w hydeparku więc możesz nawet stanąć i tańczyć w nim, a i tak będzie ok.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.